Ομιλία καθηγητή Στουρνάρα για «Το Νερό τον 21ο Αιώνα»

Την Κυριακή, 24 Φεβρουαρίου 2019 και παρά τις εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η  4η ομιλία του καθηγητή του Τομέα Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Γιώργου Στουρνάρα, με τίτλο: “Το νερό τον 21ο αιώνα”, στο πλαίσιο της σειράς των ομιλιών διακεκριμένων ερευνητών από το χώρο των θετικών επιστημών,  που οργανώνει ο  Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα.

Από τον καθηγητή, όπως είχε προγραμματιστεί, παρουσιάστηκαν τα θέματα:

Γενική Υδατική Θεώρηση, Νερό και Φύση, Απειλές του 21ο Αιώνα για το Νερό, Θεώρηση σε Επίπεδο Πλανήτη, Το Αίτιο της Αλμυρότητας των Θαλασσών,  Νερό και Άνθρωπος, Ποιοτική Υδατική Υποβάθμιση, Νερό και Πόλεμος, (Πόλεμος για το Νερό, το Νερό Όπλο για Πόλεμο, το Νερό Θύμα Πολέμου), Διασυνοριακά Ύδατα, Ιδιωτικοποίηση του Νερού, Παγκόσμια Κλιματική Αλλαγή, Υδατική Θεώρηση σε Επίπεδο Ελλάδας, Υδατική διαχείριση και Υδατική Διακυβέρνηση, Η Πραγματικότητα στην Ελλάδα.

Όλα τα παραπάνω θέματα παρουσιάστηκαν με εξαιρετικά απλό και κατανοητό τρόπο. Επισημάνθηκαν τα προβλήματα που ήδη υπάρχουν λόγω της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη και ιδιαίτερα της ραγδαίας αλλαγής των τελευταίων 30 – 40 χρόνων, που δεν αποτελεί μια φυσική αλλαγή του κλίματος, αλλά οφείλεται αποκλειστικά στις ανθρώπινες δραστηριότητες. Επισημάνθηκε η εγκληματική αδράνεια των κυβερνώντων σε όλο τον κόσμο αλλά και στην Ελλάδα, στη λήψη δραστικών μέτρων, στην ανάγκη σχεδιασμού, διαχείρισης αλλά και δίκαιης κατανομής του φυσικού πόρου αυτού και κοινωνικού αγαθού, που δεν είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε,  αλλά και δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτό.

Ευχαριστούμε πολύ τον καθηγητή κ. Γ. Στουρνάρα για την εξαιρετικά επίκαιρη και σημαντική ομιλία του και ευχαριστούμε και όλους εσάς που μας τιμήσατε με την παρουσία σας.

btrhdr

rbthdr

This entry was posted in Νέα. Bookmark the permalink.