Παρεμβάσεις για την Ανάπλαση των Προσφυγικών

Σε συνέχεια του σχετικού εγγράφου μας μας με αρ. πρ. 59/26.07.2019 προς το Δήμο Βύρωνα για τα Έργα Ανάπλασης στην περιοχή των Προσφυγικών Πολυκατοικιών του Καρέα, επανερχόμαστε με ορισμένες παρατηρήσεις και προτάσεις, προκειμένου να συμβάλλουμε στην προσαρμογή των έργων και στα σημεία εκείνα που στη μελέτη της γειτονιάς φαίνονται να είναι προβληματικά.

Τα προβλήματα που εντοπίζουμε είναι τα εξής:

1) Το κλείσιμο όλων των κάθετων δρόμων των Προσφυγικών Πολυκατοικιών προς τη Λεωφόρο Καρέα.

Με το κλείσιμο όλων των δρόμων αυτών (Φ.1) θα δημιουργηθούν προβλήματα ασφάλειας για τους κατοίκους σε περίπτωση πυρκαγιάς, πλημμύρας, σεισμών ή άλλων ακραίων φαινομένων. Πρέπει η πρόσβαση στη γειτονιά αυτή από την κεντρική Λ. Καρέα να είναι εύκολη (πρόσβαση πυροσβεστικών, ασθενοφόρων ή άλλων μεγάλων οχημάτων). Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού πολιτών στη γειτονιά π.χ. συγκέντρωση ή γιορτή στο Αστικό Κέντρο και στον Αϊ Γιώργη.

F1

Στις περιπτώσεις επίσης έντονων βροχοπτώσεων, έχοντας υπόψη τη σημαντική έλλειψη αγωγού συλλογής όμβριων υδάτων και την κατωφέρεια της περιοχής, οι κλειστοί προς τη Λ. Καρέα δρόμοι θα γίνονται λίμνες ή θα επιβαρύνουν τη Λεωφόρο με σημαντικούς και επικίνδυνους όγκους νερού.

Κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να ανοίξουν οι οδοί Χλόης και Χρυσανθέμων προς τη Λ. Καρέα, με διπλή κατεύθυνση κυκλοφορίας.

2) Η νέα διευθέτηση της κυκλοφορίας στην περιοχή ανάπλασης.

Σύμφωνα με τη Μελέτη που εφαρμόζεται σήμερα παρατηρούμε τα εξής:

Α) Η γειτονιά είναι κλειστή προς τον υπόλοιπο Καρέα με μοναδικές εισόδους – εξόδους αυτοκινήτων την οδό Δάφνης και την οδό Ρόδων, δρόμων διπλής κατεύθυνσης, από και προς τη Λ. Καρέα.

Β) Βασικός δρόμος κυκλοφορίας γίνεται η οδός Δάφνης – Κισσού –  Ίριδος και Ρόδων (δρόμοι διπλής κατεύθυνσης με πλάτος οδοστρώματος τα 5,5 μ). Με αυτήν την κυκλοφορία, φαίνεται να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι από το κέντρο της γειτονιάς, δηλαδή τη σημερινή οδό Ακακίας και την  πλατεία Λιντ, έως και την οδό Κισσού.

Γ) Η άλλη μισή γειτονιά, δηλαδή από τη σημερινή οδό Ακακίας και την πλατεία Λιντ έως και τη Λ. Καρέα, φαίνεται ότι θα εξυπηρετηθεί από την οδό Δάφνης – Κισσού – Ίριδος – Ανεμώνης και Δάφνης. Δηλαδή εσωτερικά του οικισμού καταργείται η οδός Ακακίας και επιλέγεται αντ΄ αυτής  η οδός Ανεμώνης, (Φ.2) ως άνοδος,  που είναι ο πιο στενός  δρόμος όλης της γειτονιάς των Προσφυγικών (με πλάτος οδοστρώματος 3,04 μ. χωρίς τη δυνατότητα διαπλάτυνσης της), για να εξυπηρετήσει στη συνέχεια τους πολύ στενά διαμορφωμένους από τη μελέτη, δρόμους της Χλόης, Υακίνθου, Χρυσανθέμων και  Ναρκίσσου, οι οποίοι επιπλέον θα έχουν πλήθος παρκαρισμένων αυτοκινήτων χωρίς τη δυνατότητα άμεσης εξόδου προς τη Λ. Καρέα.

F2

Πιθανά, εσωτερικά στη γειτονιά, θα πρέπει να διατηρηθεί ο σημερινός άξονας κυκλοφορίας, δηλ. οι οδοί Δάφνης – Ακακίας και – Ρόδων με επιπλέον διαπλάτυνση τους, σε όποια σημεία είναι αυτό δυνατό και η διατήρησή τους σε δρόμους διπλής κατεύθυνσης.

3) Απομάκρυνση του ΚΥΤ από τη μέση του οδοστρώματος, στη συμβολή των οδών Δάφνης και Κισσού.

Θεωρούμε αναγκαία την απομάκρυνση του ΚΥΤ (Φ.3)  από τη μέση του οδοστρώματος, στη συμβολή των οδών Δάφνης και Κισσού, πολύ δε περισσότερο που οι δρόμοι αυτοί θα παραλάβουν σημαντική κυκλοφορία αυτοκινήτων.

F3

4) Άνιση κατανομή της οργανωμένης στάθμευσης μέσα στη γειτονιά.

Α) Διαπιστώνουμε μια άνιση τοποθέτηση και κατανομή των θέσεων στάθμευσης των αυτοκινήτων στη γειτονιά, με ιδιαίτερα μεγάλη επιβάρυνση στις οδούς Ναρκίσσου, Χρυσανθέμων, Υακίνθου και Χλόης (δηλαδή των δρόμων που είναι κλειστοί προς τη Λ. Καρέα), έναντι της υπόλοιπης περιοχής από την πλατεία Λιντ έως και την οδό Κισσού.

Β) Δεν λύνεται το πρόβλημα της στάθμευσης γύρω από τον Αϊ Γιώργη και προβλέπουμε να μετατρέπεται η Πλατεία Κουγιά σε μόνιμο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Επανειλημμένα έχουμε ζητήσει από το Δήμο και πρέπει άμεσα να τοποθετηθούν μπάρες προς την Πλατεία Κουγιά ώστε να χρησιμοποιείται απρόσκοπτα η Πλατεία και η Παιδική Χαρά.

5) Υπάρχουσα βλάστηση και μέτρα πυροπροστασίας.

Θα πρέπει να γίνει σεβαστή η υπάρχουσα βλάστηση μέσα στη γειτονιά των Προσφυγικών (σε ορισμένες περιοχές η βλάστηση συντηρείται από τους γύρω κατοίκους) και ιδιαίτερα να παραμείνουν τα μεγάλα δέντρα που είναι πολλών ετών και δύσκολα ξαναγίνονται.

Θεωρούμε επίσης αναγκαίο τον εμπλουτισμό της βλάστησης με νέα δέντρα και θάμνους, όπου τα υπάρχοντα έχουν καταστραφεί ή δεν υπάρχουν, σε όποια σημεία της γειτονιάς   είναι αυτό δυνατό.

Να υπάρξει πρόβλεψη για την προστασία της περιοχής από πυρκαγιά και ιδιαίτερα στην οδό Κισσού που είναι σε επαφή με το δάσος, να τοποθετηθούν πυροσβεστικοί κρουνοί.

6) Ενημέρωση των κατοίκων για το περιεχόμενο των παρεμβάσεων και εκπαίδευση προσωπικού για τη λειτουργία και τη συντήρηση των έργων.

Όλες οι προτεινόμενες παρεμβάσεις που θα χρησιμοποιήσουν βιοκλιματικά στοιχεία, όπως αναφέρεται στη μελέτη (τη γεωθερμία, τα φωτοβολταϊκά, τις μικρές ανεμογεννήτριες), απαιτούν συνεχή ενημέρωση των κατοίκων για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν και κυρίως απαιτούν την εκπαίδευση προσωπικού για τη λειτουργία και τη συντήρηση των έργων.

Πριν προχωρήσουν άλλο τα Έργα Ανάπλασης στην περιοχή των Προσφυγικών Πολυκατοικιών, να γίνει Ανοικτή Συγκέντρωση όλων των εμπλεκομένων, για να συζητηθούν τα  θέματα αυτά και να ενημερωθούμε όλοι.          

Επιδίωξη μας είναι η βελτίωση της ζωής μας, σε γειτονιές εξωστρεφείς όπου θα ζούμε και θα κυκλοφορούμε με ασφάλεια, χωρίς σημεία ή περιοχές που έλκουν ή βοηθούν την παραβατικότητα.

F4

This entry was posted in Νέα, Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.