ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΕΑ
Η ιστοσελίδα του Εκπολιτιστικού Συλλόγου αποτελεί ένα βήμα για την επικοινωνία και το διάλογο με όλους τους κατοίκους και τους φορείς της περιοχής του Καρέα.
Στοχεύουμε στην πιο πλατιά ενεργοποίηση των κατοίκων για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και την επίλυση των προβλημάτων της περιοχής μας, έξω από κάθε κομματική ή άλλη σκοπιμότητα και δέσμευση προτάσσοντας το συλλογικό συμφέρον. Στοχεύουμε επίσης στον περιορισμό της αποξένωσης και της αδιαφορίας και στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης τόσο σημαντικής στην εποχή που ζούμε.
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Καρέα ιδρύθηκε το 1975. Στα σαράντα και πλέον χρόνια της παρουσίας του έχει αναπτύξει μια πολύπλευρη δράση και έχει συνδεθεί με σημαντικούς αγώνες , για τη δημιουργία της Πλατείας Νικολαΐδη, για την προστασία του δάσους και των δασικών εκτάσεων του Υμηττού, για την επίλυση σημαντικών καθημερινών προβλημάτων της περιοχής μας και έχει αναπτύξει πληθώρα πολιτιστικών δράσεων.
Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του αποτελούν:
- Οι αγώνες για την απόκτηση της Πλατείας Νικολαΐδη.
Από τους πρώτους στόχους του Συλλόγου ήταν η απόκτηση Κοινόχρηστου Χώρου για τη δημιουργία Πλατείας και Παιδικής Χαράς σε κεντρικό σημείο του οικισμού. Ο Σύλλογος γνωρίζοντας ότι, από τη στιγμή που δεν προβλεπόταν καμιά απολύτως έκταση από το Ρυμοτομικό σχέδιο του Καρέα για ελεύθερους Κοινόχρηστους ή Κοινωφελείς Χώρους και ότι η ανύπαρκτη δημόσια ή δημοτική γη μέσα στο οικισμό μπορούσε να αποκτηθεί μόνο με απαλλοτριώσεις, αγωνίστηκε επί πολλά χρόνια (1980 – 2006) για την απόκτηση του Χώρου μεταξύ των οδών Β. Αντωνιάδη, Θυμάτων Πολέμου και 28ης Οκτωβρίου από το Δήμο, τη σημερινή Πλατεία Νικολαΐδη.
- Οι αγώνες για τη διάσωση και προστασία του δάσους του Υμηττού και των δασικών εκτάσεων που βρίσκονται στα όρια αλλά και μέσα στον Καρέα,
όπως είναι οι αδόμητες δασικές εκτάσεις στο “Ο.Τ.” 524 πάνω από την οδό Π. Μελά και αυτές που βρίσκονται στα Ο.Τ. 521, 520 και σε τμήμα του Ο.Τ. 519 δίπλα στην Πηγή του Καρέα. Για την περιοχή αυτή ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος έχει εκπονήσει Μελέτη και αγωνίζεται από το 1993 προκειμένου να σταματήσει η οικοδόμηση και να διασωθούν οι δασικές εκτάσεις της περιοχής μας. Η Μελέτη έφτασε δύο φορές μέχρι το Κ.Σ.Χ.Ο.Π. (Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος), δεν προχώρησε όμως ποτέ μέχρι την έκδοση Π. Διατάγματος. Αυτό που πετύχαμε μέχρι σήμερα είναι: – η έκδοση της 768/1998 Απόφασης του ΣτΕ η οποία αναφέρει ρητά ότι η περιοχή του “Ο.Τ.” 524 είναι εκτός σχεδίου περιοχή και επομένως απαγορεύεται η δόμηση σε αυτήν – η έκδοση της Πράξης Χαρακτηρισμού 7288/22.11.2005 του Δασαρχείου Πεντέλης η οποία για πρώτη φορά χαρακτηρίζει τις προαναφερόμενες εκτάσεις ως δασικές και αναδασωτέες και απαγορεύεται η δόμηση σε αυτές και – το σταμάτημα της οικοδόμησης σε αυτή την περιοχή μέχρι σήμερα.
Αυτά όμως δεν μας εφησυχάζουν. Γιατί το 2012 με το αρ.8 του Ν.Ο.Κ. (Νέος Οικοδομικός Κανονισμός) – άρθρο πέρα για πέρα αντισυνταγματικό – δίνεται η δυνατότητα σε αντίστοιχες εκτάσεις με αυτές του “Ο.Τ.” 524, να μπορούν να οικοδομηθούν ακόμα και αν πρόκειται για δασικές εκτάσεις. Για αυτό το λόγο καταθέσαμε εκ νέου στο Δήμο Βύρωνα Μελέτη για το κλείσιμο του “Ο.Τ.” 524 και την τροποποίηση του Ρ.Σ. στα Ο.Τ. 521, 520 και 519, για την προστασία των δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων του Καρέα και του Υμηττού, προκειμένου αυτή να εγκριθεί κατ΄ αρχήν από το Δημοτικό Συμβούλιο Βύρωνα και να ξεκινήσει η διαδικασία έγκρισης της από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με κατάληξη την έκδοση Π. Διατάγματος.
Σημαντικούς αγώνες έχει δώσει ο Σύλλογος και για πολλά άλλα ζητήματα: – για τη βελτίωση της Αστικής Συγκοινωνίας, για τη δημιουργία της γραμμής 212 που ενώνει τον Καρέα με το σταθμό του Μετρό στη Δάφνη και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μέχρις ότου αποκτήσουμε μια επαρκή συγκοινωνιακή σύνδεση με το Κέντρο – για τη δημιουργία της πεζογέφυρας στη Λ. Κατεχάκη – για την αναδάσωση του Υμηττού τόσο απαραίτητης ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2015.
Συμμετέχει και οργανώνει πολιτιστικές εκδηλώσεις – δημιούργησε εδώ και αρκετά χρόνια την ομάδα παραδοσιακών χορών του Συλλόγου μας η οποία διευρύνεται συνεχώς με νέα μέλη και – συγκρότησε την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας του Καρέα (ΟΠΙΚΑΡ) για την καταγραφή και ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής μας, μέσα από συνεντεύξεις των κατοίκων.
Σε όλη αυτή την πορεία του Συλλόγου διαπιστώνουμε όλοι ότι, με τη τη συμμετοχή, τη συλλογική δράση και τους αγώνες όλων μας μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα.
Σας καλούμε και εσάς να συμμετέχετε ενεργά στις δραστηριότητες του Συλλόγου.
Οκτώβρης 2018
Το Δ.Σ. του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Καρέα